Interpretare scintigrafie

Secțiunea: Interpretare explorari imagistice
10 comentarii 1
1 Ion Io
1 Ion Io [4c]
20-05-2019, 22:55

Membru din 20-05-2019

Subiecte: 1

Comentarii: 4

Fratele meu are cancer pulmonar si am descoperit ca si oasele sunt afectate. Pana acum a facut 2 scintigrafii si rezultatele la cea de a doua sunt mai proaste decat la prima. M ar interesa dc stiti vreun site/medic unde pot trimite scintigrafiile online pentru interpretare. Scintigrafiile, ca si CT urile si RMN urile, au fost facute la un spital de stat. Pentru CT si RMN am gasit un site pentru second opinion, dar nu si ptr scintigrafie. La CT si RMN am avut surprize in sensul ca au fost diferente intre cele 2 interpretari (stat vs privat). Din acest motiv doresc sa am si a doua opinie ptr sintigrafie. Singura limitare este ca doresc ca scintigrafiile sa le trimit online, iar plata sa o pot face tot online (eu sunt in strainatate, iar parintii mei sunt in provincie). Multumesc ptr orice sugestie pe care mi-o puteti furniza!

Multumesc anticipat!
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7784c]
21-05-2019, 15:47

Membru din 12-04-2011

Comentarii: 7784

Răspuns pentru (Ion Io, 20-05-2019, 22:55:44):

recomandarea mea e ca aceste scintigrafii sa fie interpretate in contextul complet, de catre oncologul care se ocupa de caz. ele nu prea au valoare in absenta acestui context, asa cum probabil va imaginati dvs.
3 Ion Io
3 Ion Io [4c]
21-05-2019, 20:30

Membru din 20-05-2019

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 15:47:36):

In urma primei scintigrafiei, s-a inceput tratamentul cu Zometa din 22 noiembrie 2018.
Pentru plamani a inceput inca din iulie tratamentul cu Afatinib si acesta are rezultate bune.

Intrebarea mea este acum dc acest tratament cu Zometa nu are rezultat, atunci ce alte variante exista?

Va pot furniza dosarul cu toate detaliile (inclusiv CT si RMN) care le am in situatia in care doriti sa analizati, evident contra cost, toate informatiile.

Multumesc,
4 RaulDuke
4 RaulDuke [7784c]
21-05-2019, 20:44

Membru din 12-04-2011

Răspuns pentru (Ion Io, Azi, ora 20:30:56):

nu am mari asteptari de la tratamentul cu zometa. tratamentul cu AFATINIB este cheia si eficienta lui va trebui urmarita. nu vad cum s-ar putea constata ca "zometa nu da rezultate".
5 Ion Io
5 Ion Io [4c]
21-05-2019, 22:19

Membru din 20-05-2019

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 20:44:30):

Redau mai jos interpretarea celor 2 scintigrafii.
Scintigrafie 1:

Diagnostic de trimitere:Tumora maligna bronhii si pulmon, fara precizare

Scintigrafie:Osoasa
RF:HDP Tc-99m
Doza ADM.(MBq):666
Doza efectiva(mSv):5,328

Descriere:
Examinarea scintigrafica osoasa "whole-body" a evidentiat arii de hiperfixare a radiotrasorului la nivelul arcurilor costale antero-lateral C II drept, lateral C IV drept si posterior C VII stang, corpului vertebral L5, versantului iliac al articulatiei sacro-iliace stangi, cu aspect sugestiv pentru determinari secundare captare usor crescuta la nivelul articulatiilor scapulo-humerale bilateral, genunchilor si tibio-tarsian bilateral, cu aspect de artropatii degenerative.

Concluzii:
Determinari secundare osoase plurisegmentare. Se recomanda reevaluare scintigrafica dupa 6 luni de tratament.

Scintigrafie 2:

Diagnostic de trimitere: Tumora maligna bronhii si pulmon, fara precizare
Scintigrafie:Osoasa
RF:HDP Tc-99m
Doza ADM.(MBq):629
Doza efectiva(mSv):5,032

Descriere: Examinarea scintigrafica osoasa "whole-body" a evidentiat comparativ cu examenul scintigrafic din 29.10.2019 se mentin leziunile hipercaptante pentru nivelul arcurilor costale CllsiCIV de partea dreapta, respectiv arcului posterior C VIl stang, corpului vertberal L5 s versantului iliac al articulatiei sacro-iliace stangi, de intensitate nemodificata semnificativ aparitia unui focar moderat hipercaptant situat pe corpul vertebral T11 si ischion probabil cu acelasi substrat secundar; captare usor crescuta la nivelul articulatiei scapulo-humerale stangi si genunchilor, cu substrat degenerativ.

Concluzii: minari secundare osoase plurisegmentare, cu aspect in usoara progresie fata de Deter examinarea din octombrie 2018.

Din aceste 2 interpetari eu inteleg ca afectiunea la nivelul oaselor este in progresie. De aici si intrebarea mea anterioara dc exista alta varianta ptr tratamentul ce poate fi luat ptr oase. Deductia mea este gresita?

Imi puteti comuniva, va rog, dc tratamentul cu afatinib are efect si asupra oaselor?

Care este durata cea mai lunga, pe care o cunosteti, in care cineva a luat afatinib? S a vindecat complet?

Multumesc ptr raspunsurile dvoastra. Apreciez ceea ce faceti pe acest forum; am vazut ca sunteti f activ.

PS: Uneori medicii cu care ai de a face nu sunt f comunicativi. De aici si nevoia de a cauta raspunsuri la alte usi.
6 RaulDuke
6 RaulDuke [7784c]
22-05-2019, 11:12

Membru din 12-04-2011

Răspuns pentru (Ion Io, 21-05-2019, 22:19:38):

nu, dar ipoteza dvs din pacate este imperfecta: de multe ori scintigrafia arata "mai rau" cand, paradoxal, boala a reactionat favorabil la tratament. aspectul de "usoara progresie" nu este suficient pentru mine sa-mi spuna ca boala chiar progreseaza, ba e foarte posibil ca de fapt boala e in remisie. acest lucru trebuie integrat in context si, repet, structura tratamentului e AFATINIB nu zometa, chiar daca si la zometa exista alternative.

in rest:
- nu am vazut pe nimeni care s-a vindecat cu afatinib; acest lucru este, din pacate pana la ura actuala, inca imposibil dpdv medical.
- totusi am vazut remisii de ani de zile, chiar si de peste 5 ani de zile, cu viata normala, pe medicamente ca afatinib sau altele similare (chiar de generatie mai veche).

P.S.: este improbabil sa gasiti medici "comunicativi" pe masura nevoii dvs sau a pacientilor sau rudelor lor in general. asta, din pacate, e doar o chestiune de economie. pur si simplu nu prea se poate altfel.
7 Ion Io
7 Ion Io [4c]
23-05-2019, 09:37

Membru din 20-05-2019

Răspuns pentru (RaulDuke, 22-05-2019, 11:12:03):

Buna ziua,

Multumesc mult ptr raspunsuri. Medicul oncolog a stabilit ca dupa urmatorul CT, in functie de rezultat, va decide ce trebuie facut.

Am inteles ca, atunci cand se urmeaza tratamentul cu afatinib, in momentul in care/daca apare progresia bolii, atunci se poate folosi osimertinib. Daca și la acest tratament dezvoltă rezistenta, ce se mai poate face? Exista posibilitatea de a continua tratamentul cu altceva?

Multumesc anticipat,
O zi buna
8 RaulDuke
8 RaulDuke [7784c]
23-05-2019, 17:47

Membru din 12-04-2011

Răspuns pentru (Ion Io, Azi, ora 09:37:45):

nu se face automat, la progresie, osimertinib, ci doar in cazul detectiei unei anumite mutatii care se instaleaza pe urma tratamentului la afatinib. exista si alternative, cum ar fi chimioterapia sau imunoterapia, daca exista indicatie si daca nu exista contraindicatii.
9 Ion Io
9 Ion Io [4c]
13-01-2020, 21:34

Membru din 20-05-2019

Răspuns pentru (RaulDuke, 23-05-2019, 17:47:33):

Buna seara,

Din pacate timpul a trecut iar tratamentul cu osimertinib nu a functionat decat ptr cateva luni. Acum i s-a recomandat chimioterapie. Va merge la un medic din Alexandria (in loc de Bucuresti) unde mergea inainte caci in felul asta va fi mai usor de casa si mai usor de ajuns la sedintele de chimio. Vizita la Alexandria unde se va decide exact cum vor fi sedintele va fi in cateva zile.
Intre timp, imi poate cineva spune dc stie cazuri de cancer pulmonar vindecat prin chimioterapie? Sau care este cel mai optimist scenariu cu acest tip de tratament? Cum se pot planifica aceste sedinte? Care sunt variantele de medicamente ptr chimioterapie? Sunt alte variante disponibile in alte tair?

Se poate vorbi de ani de supravietuire cu chimioterapie sau la ce sa ne asteptam?

Va multumesc anticipat,
10 RaulDuke
10 RaulDuke [7784c]
16-01-2020, 15:53

Membru din 12-04-2011

Răspuns pentru (Ion Io, 13-01-2020, 21:34:22):

chimioterapia este una din cele mai bune optiuni momentan, iar variantele sunt multiple. probabil va trebui sa primeasca o combinatie cu ceva ce se numeste "saruri de platina". pentru viitor insa, cred ca trebuie luata in considerare si imunoterapia, pe baza unui test din proba de biopsie, pe nume PD-L1.
Răspunde la topic
10 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp