Interpretare CT+RMN si sfaturi

Secțiunea: Interpretare explorari imagistice
4 comentarii 1
1 Ovidiu
1 Ovidiu [1c]
27-05-2015, 22:25

Membru din 19-05-2015

Subiecte: 1

Comentarii: 1

Buna ziua,

In timpul unei endoscopii de rutina, medicul a observat o umflatura in peretele esofagului. Am fost diagnosticat cu tumora esofagiana cu caractere de benignitate (cel mai probabil leiomiom) in urma investigatiilor CT si RMN. La interpretare, am primit recomandari diferite in functie de medic. De la gastroenterologie si imagistica, sfaturile au fost sa tin sub observatie si sa ma interesez si prin alte mijloace ce sa fac, pentru ca afectiunea e rara si nu stiu ce sa-mi recomande. Medicul chirurg catre care am avut trimitere mi-a spus din primele 5 minute ca trebuie operata, dar apoi a inceput sa-mi enumere riscurile si m-am speriat - riscuri foarte mari, cu posibilitate de deces.

Am incercat sa merg la alte clinici pentru interpretare, insa nu stiau unde sa ma programeze, ma intrebau pe mine unde vreau sa merg. La chirurgie daca merg, mi-e teama ca o sa-mi spuna acelasi lucru.

In momentul de fata sunt foarte confuz, nu stiu nici incotro sa ma indrept mai departe. Va rog sa ma indrumati cu un sfat, catre ce clinici sau specialitati/medici ma pot indrepta pentru a determina ce am de facut?

Pun mai jos rezultatul complet al analizelor.

Va multumesc din suflet!

CT TORACE NATIV

Examinarea CT a toracelui, efectuata nativ si cu substanta de contrast, evidentiaza:

Formatiune rotund-ovalara, relativ bine delimitata, cu structura omogena, cu iodofilie moderata, progresiva, cu dimensiuni de 15/12/22 mm diametru, dezvoltata pe peretele stang al esofagului toracic in 1/3 medie (la nivelul unui plan axial corespunzator ferestrei aorto-pulmonare), discret proeminenta submucos, foarte probabil dezvoltata de la nivelul muscularei, cu substrat benign - leiomiom. Necesita corelare cu aspectul EDS. In plus, o examinare IRM de mediastin ar fi utila pentru caracterizare suplimentara.
Fara distensie esofagiana supraiacenta.
Fara adenopatii mediastinale. Rare imagini limfoganglionare precarinare si in fereastra aorto-pulmonara, cu diam axului scurt de max 4 mm (fara semnificatie patologica).
Fara leziuni nodulare pulmonare decelabile CT.
Fara epansamente fluide pleurale sau pericardice.
Vase mari mediastinale permeabile, de calibru normal.
Fara particularitati notabile decelabile pe sectiunile abdominale superioare cuprinse in examinare.
Fara anomalii focalizate de structura osoasa decelabile CT la nivelul segmentelor scanate.

Concluzii:
Formatiune tumorala cu caractere CT de benignitate dezvoltata pe peretele lateral stang al esofagului toracic (1/3 medie) - posibil leiomiom.
O examinare IRM de mediastin ar fi utila pentru caracterizare suplimentara.

RMN DE MEDIASTIN

Examenul RM al mediastinului, efectuat nativ si dupa administrarea substantei de contrast paramagnetic i.v., regaseste formatiunea tumorala, rotund-ovalara, bine delimitata, cu semnal intermediar omogen in toate secventele, situata la nivelul peretelui lateral stang din 1/3 medie a esofagului, descrisa la examenul CT precedent.
Formatiunea tumorala descrisa are diametre maxime de 2.1/1.7/1.6 cm si proemina in lumenul esofagian, aparent fara a modifica mucoasa esofagiana si fara a depasi la exterior seroasa esofagiana, dar ajungand prin intermediul ei in contact, pe conturul lateral stang, cu peretele infero-intern al crosei aortice, iar pe conturul intern, cu peretele superior al bronsiei principale stangi, imediat dupa formarea acesteia din trahee.
Fara imagini de adenopatii tumorale mediastinale.
Fara modificari ale calibrului sau permeabilitatii vaselor mari de la baza cordului si ramificatiilor perihilare ale circulatiei pulmonare.

Concluzii:
Aspect RM de tumora cu caractere de benignitate (cel mai probabil leiomiom) de perete lateral stang al 1/3 medii a esofagului.
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7785c]
30-05-2015, 15:51

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

Răspuns pentru (Ovidiu, 27-05-2015, 22:25:12):


ti s-a propus sa faci biopsie ?
3 Ovidiu
3 Ovidiu [1c]
03-06-2015, 22:08

Membru din 19-05-2015

Subiecte: 1

Comentarii: 1

Răspuns pentru (RaulDuke, 30-05-2015, 15:51:03):


Nu, de fapt am inteles ca nu e recomandat sa fac biopsie din cauza naturii tumorii (sau ca este foarte greu spre imposibil sa se recolteze proba de tesut).
4 RaulDuke
4 RaulDuke [7785c]
04-06-2015, 11:03

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

Răspuns pentru (Ovidiu, 03-06-2015, 22:08:30):


atunci nu ai alte optiuni decat urmarirea periodica, clinica si imagistica. trebuie sa discuti cu medicul tau gastro-enterolog.
Răspunde la topic
4 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp