interpretare buletin histologic
Secțiunea: Interpretare analize si examen anatomopatologic
3 comentarii
1
1 iulianapopa |
29-06-2016, 09:50 |
Membru din 29-06-2016 Subiecte: 1 Comentarii: 0 |
Buna ziua!
va rog sa ma ajutati cu interpretarea analizelor facute de mama mea in cazul unui cancer ductal invaziv. se poate trata ? Descriere microscopica: Preparat histopatologic ce include fragmente biopsice de tesut mamar cu masiva infiltrare tumorala maligna cu dispozitie in plaje, insule si cuiburi, cu minima formare de schite lumene glandulare(<10% din tumora, pe preparatul histopatologic examinat); celulele tumorale sunt de talie mica/medie, cu nuclei rotund-ovalari, tahicromi/veziculosi; citoplasma relativ abundenta, palid eozinofila/vacuolara/clara; foarte rare mitoze(index mitotic-5mitoze/10 HPF);moderata reactie desmoplazica cu arii sclerohialinizare, minim infiltrat inflamator limfo-monocitar stromal; foarte rare microcalcificari intratumorale Teste imunohistochimice efectuate au relevat: -ER pozitiv in 100% din nucleii celulelor tumorale -PR pozitiv in 80-90% -E-cadherina pozitiv difuz in celulele tumorale -CD31 pozitiv in endoteliile vasculare -index KI67-20% Concluzia; Aspectul histopatologic si imunofenotipic este compatibil cu un carcinom mamar invaziv ductal, moderat diferentiat (grad mijlociu de anaplazie G2) - scor histologic semicantitativ=6(formare de tubuli/glande=3;pleomorfism nuclear=2;mitoze=1) cu receptori hormonali prezenti si HER2/neu negativ (0). Cod ICD-O:8500/3 NL: Gradul de diferentiere al tumorii , indexul mitotic , procentele de pozitivitate ale receptorilor hormonali si statusul HER2/neu au fost evaluate pe o cantitate limitata de tesut tumoral; evaluarea acestora pe piesa operatorie ar putea oferi rezultate usor diferite. |
2 RaulDuke |
29-06-2016, 11:56 |
Membru din 12-04-2011 Subiecte: 1 Comentarii: 7781 |
Răspuns pentru (iulianapopa, Azi, ora 09:50:07): da, desigur! trebuie sa ajunga la un oncolog cu experienta! |
3 fica |
08-07-2016, 19:20 |
Membru din 15-12-2013 Subiecte: 0 Comentarii: 14 |
Domnule Doctor Raul Duke! Vă rog să-mi explicaţi şi mie următoarele rezultate histopatologice şi imunohistochimice: histo 1-fragmente pleurale parietale cu fibrohialinoză înglobând focal celule epiteliale cu atipii nucleare uşoare,dispuse tubular sau în cordoane-aspecte histopatologice ce nu pot diferenţia între epitelii mezoteliale hiperplazice atrapante şi o infiltrare tumorală de adenocarcinom bine diferenţiat.Histo:Fragmente de ţesut fibroconjunctiv prezintă fibroze şi celule cilindrice incluse în procesul de fibroză dispuse în tubuli şi cordoane.IHC-Calretinina-pozitiv în celule mezoteliale,CK7-pozitiv în celule mezoteliale, CEA-negativ, TTF1-negativ, Ki67-negativ.Testel IHC susţin diagnosticul de hiperplazie mezotelială reactivă.Biopsia s-a prelevat prin toracoscopie. Este vorba despre tatăl meu care are 80 de ani .Este vorba despre cancer?Ce sfaturi îmi daţi. Vă mulţumesc foarte mult.
- |
3 comentarii
1