Carnom lobular invaziv san stang

Secțiunea: Interpretare explorari imagistice
2 comentarii 1
1 nic5277
1 nic5277 [0c]
08-05-2013, 22:11

Membru din 08-05-2013

Subiecte: 1

Comentarii: 0

Buna ziua,

Mama mea ( 60 ani) a fost diagnosticata cu carcinom lobular invaziv san stang. Am sa incerc sa prezint istoricul medical:

Pasul 1- s-a facut ecografia si mamografia in Ianuarie 2013. Mai jos sunt rezultatele.

Buletin Ultrasonografie - Ecografie mamara bilaterala- 21.01.2013
Ambii sani cu ecostructura sugestiva pentru predominata tesutului fibro-glandular
San Drept: ectazii ductale periareolare cu calirul de maximum 2.5 mm. Fara leziuni de tip chistic sau solid.
San stang: la nivelul cadranului supero-extern, aprox. Ora 2:00- distorsiune arhitecturala cu atenuare posterioara, cu dimensiuni globale de cca. 17.5/15.5/15.5 mm. Ectazii ductale periareolare cu calibrul de max. 2, 5 mm. Fara leziuni de tip chistic sau solid.
Fara adenopatii axilare bilaterale.
Concluzii: distorsiune arhitecturala supero -externa mamara stanga. Ectazii ductale mamare bilateral. BIRADS4.Se recomanda consult de specialitate.

Buletin Radiologic - Mamografie bilaterala- 21.01.2013
Ambii sani cu structura densa, heterogena.Fara opacitati speculate; fara focare de microcalcificari vizibile mamografic. La nivelul cadranului supero - extern mamar stang- asimetrie focala de densitate - de evaluat ecografic.
Calcificare benigna milimetrica la nivelul cadranului supero-extern mamar stang.
Concluzii : asimetrie focala de densitate supero-externa mamara stanga. BIRADS0. De evaluat ecografic.

Pasul 2 - consult medic specialist. S-a decis internarea pt efectuarea interventiei chirurgicale.S-au facut urmatoarele analize inainte de operatie:

Analize sange- hemoleucograma, biochimie si coagulograma. Toate in limite normale mai putin fibrinogenul care a fost de 7.19 (limite 2-4 g/l).
EKG
CT - abdomen inferior (pelvis) cu substanta de contrast oral si intravenos, CT cap ( neurocraniu), CT torace din data de 25.01.2013
Concluzii: Fara adenopatii toraco-abdomino-pelvine. Ingrosarea tesutului mamar subcutanat. Histerectomie totala
Recomandari: mamografie bilaterala si colonoscopie

Pasul 3 - interventia chirugicala - 29.02.2013

Bilet iesire Spital IOB - 04.02.2013
Diagnostic principal (DRG Cod 1) : D48.6- tumora san cu evolutie imprevizibila si necunoscuta
Pacienta este internata cu diagnosticul de dubla tumora mamara stanga. Pe data de 29.01.2013 se practica excizie sectorala mamara stanga larga cu examen histopatologic intraoperator : suspiciune carcinom lobular ( se va lucra urgent la parafina)

Rezultat analiza IOB 18.02.2013
Macroscopie Examen Extemporaneu - Placard de san cu diametrul de 10/8 cm. Pe sectiune banda de scleroza cu diametrul de 6/3 cm, indurate, alba
Microscopie Examen Extemporaneu -
1. Cristat: - tesut scleros, cu rare infiltrate de celule atipice la periferia fragmentului examinat; suspiciune carcinom lobular. Urgent parafina.
Microscopie Examen Histopatologic
2. Postcriostat; 3-12. Parafina; - carcinom lobular invaviz
Concluzii: carcinom lobular invaviz, pT3( sector fara piele, areola, mamelon); PNx, M= 8520/3

Victor Babes Rezultat analiza data 18.03.2013:
- Histopatologic - Carcinom mamar invaziv tip lobular
- Imunohistochimic - ER pozitiv 40% in celule tumorale; PGR pozitiv 40% in celule tumorale, Ki 67 pozitiv 10% in celule tumorale; Cerb B2 fara reactie membranara(-);Caderina E negativ.

Pasul 4 - inceperea chimioterapiei. Inainte s-a efectuat Ecografie cardiaca cu efecte FEVS - normal
Chimioterapie adjuvanta postoperatorie: 6 sedinte - tratament EC ( Epirubicin - 135 mg - Ciclofosfamida - 1 g)
Prima sedinta pe data de 22.02.2013. Ultima va fi pe 07.06.2013. Se face la un interval de 21 de zile.

Pasul 5 - Scintigrafie osoasa corp intreg - Euromedic Buc. 26.04.2013: Rezultat:
Captare moderat crescuta la nivelul articulatiilor: scapula- humerale, sterno- claviculara dreapta, coxo -femurale, sacro- iliace, genunchilor si tibio- tarsiene cu aspect inflamator, degenerative.
RF: 99 m Tc - HDP
Activ. adm : 745 MBq; D. ef. : 4.24 m Sv
Concluzii: faca focare de fixare patologica sugestive pt. determinari secundare osoase.

Pasul 6 - dupa terminarea chimioterapiei va avea loc o noua interventie chirurgicala probabil in luna Iunie 2013 ( mastectomie san + ganglionii aferenti).

Alte mentiuni - greutate initiala ( inainte de operatie ) - 87 kg. In prezent are 81 kg. Inaltime = 1, 66 m.
A schimbat dieta - a renuntat la carne, lactate, zahar.

Intrebari:
a) Ce analize sunt necesare pentru a se determina daca ganglionii sunt invadati? Considerati ca efectuarea PET/CT -ului ar aduce informatii sigure cu privire la ganglioni? Sau doar interventia chirurgicala ( indepartarea ganglionilor+ biopsie) este cea mai sigura?
b) Ce alte analize sunt necesare inaintea interventiei chirurgicale?

Multumim pt timpul acordat,
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7781c]
08-05-2013, 22:11

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7781

ma tem ca sunt cateva lucruri pe care nu le inteleg din start: de ce nu s-a facut scoaterea ganglionilor din prima operatie ? apoi, daca s-a constatat ca fie marginile sunt invadate fie altceva... de nu e suficienta sectorectomia, si trebuie scos tot sanul, de ce nu s-a procedat la asta atunci ? nu exista consimtamant pentru asta ? posibil...

pe cat pot sa raspund, pe baza informatiilor insuficiente, lucrurile sunt cam asa:
a: evident ca daca nu exista suspiciunea ca sunt invadati, fie palpator, fie ecografic, procedura care se indica in preajma operatiei era ceea ce se cheama "tehnica ganglionului santinela". pet/ct-ul nu prea cred ca e indicat in acest moment. s-a pornit pe un drum care trebuie urmat, daca nu apar probleme noi. mastectomia totala cu scoaterea ganglionilor va lamuri complet aceasta problema si va si ghida putin mai departe indicatiile de necesitate a altui tratament ulterior (de exemplu iradiere);

b: nu stiu exact la ce te referi, dar medicii care se ocupa de caz desigur ca stiu asta si va vor recomanda toate lucrurile pe care le considera necesare. desigur ca va fi necesar un examen de bilant, posibil la fel de extensiv ca cel anterior, cu CT plus scintigrafie, dar nu neaparat, apoi lucruri de rutina care se fac inainte de orice operatie.
Răspunde la topic
2 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp