Cancer la plamani, interpretare examen CT

Secțiunea: Cancer pulmonar (bronhopulmonar, plamani)
4 comentarii 1
1 alecsx6
1 alecsx6 [1c]
27-12-2011, 01:02

Membru din 27-12-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 1

Salutari tuturor,

In cazul de fata este vorba de tatal meu (52 ani, fumator de aprox 25 ani) care a inceput prin luna August - Septembrie sa acuze dureri usoare in zona plamanilor, dar si in spate. A fost internat la spitalul de plamani pentru niste analize, dar dupa aprox 5 zile a fost externat, doctorii concluzionand ca analizele medicale sunt bune si la plamani ar fi iesit numai o cicatrice mai veche...deci nimic de ingrijorat.

De la inceputul lui noiembrie incepe sa aiba dureri ceva mai puternice la spate, in special in zona dreapta. La inceputul lui decembrie (durerile fiind to mai puternice) a fost internat la sectia chirurgie pentru verificari mai amanuntite: analize de sange, radiografii, rmn-uri, tomografie. Toate analizele au durat aprox 3 saptamani timp in care a stat internat.
Vestile doctorului nu au fost tocmai bune, spunand ca este vorba de o tumoare la plamanul stang si metastaze osoase si la ficat. Mai mult in detalii nu a intrat, nu a recomandat nici un tratament sau alte indicatii, doar fisa de trimitere la medicul oncolog. Acum tata e acasa, asteptam sa mergem la medicul oncolog pentru a incepe tratamentul.

Apelez la d-voastra, domnilor doctori de pe forum sau alte persoane care au trecut prin aceasta situatie, daca puteti sa ma ajutati cu o parere, un sfat si o interpretare a buletinului de examinare CT:

Examen MDCT toracal cu contrast digestiv si iv, extins si la nivelul abdomenului superior evidentiaza:
- Adenopatii mediastinale (in fereastra aorto-pulmonara si traheo-bronsice) cu diametrul de pana la 2, 5cm si hilare stg cu diametrul de cca. 1, 8cm
- LSS cu imagine hiperdensa cu corona radiata si diametrul de cca. 3cm. Perilezional se evidentiaza o imagine micronodulara cu aspect de determinare secundara regionala.
- Fara alte leziuni pleuro-pulmonare
- Ficat marit in dimensiuni (LSH-9cm si LDH-18cm), inomogen prin prezenta de multiple imagini hipodense de marimi diferite cu diametre de pana la 7, 5cm
- Pancreas cu duct pancreatic filiform vizibil
- Adenopatii mezenterice superioare cu diametrul de cca. 2, 7cm
- Leziuni osteolitice la nivel T4, T8, T11, T12, L2

Concluzii:
- Masa tisulara spiculiforma LSS cu micronodul adiacent (det. sec. regioanala)
- Adenopatii patalogice mediastinale si hilare stg
- Determinari secundare hepatice
- Adenopatii patalogice mezenterice superioare
- Determinari secundare osteolitice toraco-lombare

Va multumes si va dorec o zi buna
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7785c]
26-12-2011, 14:05

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

ne pare rau sa auzim despre situatia tatalui tau. din pacate nu esti destul de clar in intrebarea pe care o formulezi. parere despre ce ? care e intrebarea ta defapt ?
dupa toate aparentele, tatal tau are cancer pulmonar stadiul IV, cu multiple metastaze. este dincolo de orice soutie de vindecare. are si o bronhoscopie cu o biopsie, care sa puna si un diagnostic histopatologic ?
3 alecsx6
3 alecsx6 [1c]
26-12-2011, 22:22

Membru din 27-12-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 1

Buna. Pana in momentul de fata nu stiu sa fi facut si biopsie decat cele amintite mai sus. Intrebarea mea reformulata ar fi ce modalitati de tratament ar exista in acest caz, in primul rand pentru a-i calma durerea si in al doilea rand pentru a opri dezvoltarea tumorilor canceroase? Momentan ia algocalmin fiola, ketonal injectii si inca un medicament de stomac. A facut si o radiere cat era in spital si banuiesc ca o sa ii faca in continuare o data ce o sa fie luat in evidenta de doctorul oncolog.

Din eperiente, sau auzite, cat de agresiv e cancerul la plamani, cat de repede evolueaza?... avand in vedere ca a fost diagnosticat pe la mijlocul lui decembrie cand a inceput sa aiba si durerile de la metastazele osoase?
4 RaulDuke
4 RaulDuke [7785c]
27-12-2011, 01:02

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

este o boala foarte agresiva, cu evolutie de neoprit. nu poate fi decat amanata. din pacate doar pe baza unei biopsii se pot face predictii cat de cat mai precise, altfel, cu tratament, poate fi vorba de o speranta medie de viata care sa se masoare in luni. e drept ca pot fi mai putine, dar cu tratament adecvat si in functie de sansa, pot fi foarte multe, astfel incat sa totalizeze chiar un an, doi, sau chiar mai mult, cu tratamentele noi de astazi.
tratamente exista, cu exact aceste 2 scopuri: de a intarzia evolutia tumorilor, chiar de a optine o remise, si de a imbunatati calitatea vietii. ele constau in: 1 - tratament oncologic, cu iradiere pe zonele cu problemele cele mai mari (de exemplu pe zonele cu dureri osoase mari), sau cu chimioterapie sau alte terapii medicamentoase tintite; 2 - tratament simptomatic/suportiv, pentru durere (exista numeroase clase de medicamente pe care oncologul sau specialistul in paliatie sau chiar si medicul de familie stiu sa le prescrie), sau pentru ameliorarea respiratiei, etc.
Răspunde la topic
4 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp