cancer esofag! va rog am nevoie de un sfat!
Secțiunea: Cancerul de esofag (esofagian)121 LauraEO |
30-03-2010, 17:23 |
Membru din 07-04-2011 Subiecte: 1 Comentarii: 83 |
Multumesc de raspuns.
Din pacate nu ma pot linisti. Pe tomograf prima fraza suna asa: "Ulcer esofagian malign diagnosticat endoscopic" . Nu inteleg, daca biopsia care a venit in urma endoscopiei spune ca nu e malign...de ce s-a aruncat doctorul la diagnosticul asta ? Inteleg ca adenopatiile au cantarit mult, dar totusi ganglionii nu se pot inflama si in alte situatii? Joi vine rezultatul si la cea de a doua biopsie, dar parca e o eternitate pana atunci. Off, greu ... |
122 nicolae1900 |
30-03-2010, 17:27 |
Membru din 07-04-2011 Subiecte: 0 Comentarii: 109 |
pt lauraEO
dupa descrierea partiala a endoscopiei sansele ca aceasta formatiune sa fie benigna sunt f mici examenul ecoendoscopic si cel CT sugereaza o stadializare T4 N2 (cel putin) daca s-ar putea sa imi scrii toata endoscopia - nu sunt lamurit cu cele 2 formatiuni de care vorbesti si nu ai precizat exact distanta tumorii fata de gura esofagului si jonctiunea cu stomacul examinarile de pana acum sugereaza un stadiu destul de avansat dar fara metastaza ceea ce mai lasa loc de sperante daca tratamentul oncologic o sa dea rezultate bune pe investigatiile pe care le-ai pus aici, daca se confirma malignitatea - cel mai probabil - ar trebui inceput cu tratament oncologic - chimio si radioterapie, o noua evaluare endoscopica si CT si abia ulterior un consult chirurgical astept alte detalii |
123 LauraEO |
30-03-2010, 17:38 |
Multumesc mult de raspuns!
Dar totusi adenopatiile mediastinale nu sunt considerate metastaze ganglionare? sau nu e obligatoriu ? O sa atasez intreg rezultatul, desi el le repeta acum in spital si medicul i-a spus ca ulceratia nu e chiar asa profunda cum indica prima eco-endoscopie. Deci nu stiu ce sa mai cred. |
124 LauraEO |
30-03-2010, 17:56 |
Pentru cea de a doua formatiune, descoperita endoscopic, nu s-a mai facut eco-endoscopie. Nu stiu de ce.
Apare doar in endocopie descrisa ca "Pericardial, pe versantul gastric, polip sesil de 3-4 mm, inconjurat de mucoasa eritemo-violacee - biopsii (4 frag- bio2). In rest normal. Iar rezultatul biopsiei este: Piesa trimisa: biopsie 1: fragmente esofag biopsie 2: polip cardial Nr. blocuri: 2184-2185/col. HE Descriere microscopica: 1. Materialul examinat pe sectiuni seriate este constituit din fragmente tisulare cu arii intinse de necroza, un bogat infiltrat inflamator alcatuit din neutrofile, limfocite, plasmocite si prezenta de filamente si spori de Candida. Focal se observa mici fragmente epiteliale cu prezenta de usoare atipii nucleare si figuri mitotice. 2. Materialul examinat pe sectiuni seriate este constituit din fragmente de mucoasa gastrica cu aspecte de gastrita cronica cu grad mediu de activitate, Helicobacter pylori prezent, asociind arii de exulceratie ale mucoasei si procese active de reparatie. Moderat infiltrat inflamator cronic difuz in corion. Concluzie: 1. Candidoza esofagiana. 2. Gastrita cronica cu grad mediu de activitate, HP pozitiv, asociind procese de reparatie. N.L.: Se recomanda repetarea investigatiei cu prelevarea de fragmente multiple din mucoasa esofagiana pentru precizarea contextului de aparitie al zonelor modificate (context reparator sau displazie?). |
125 LauraEO |
30-03-2010, 18:04 |
Revenind la ulceratia de la esofag, banuiesc ca distanta fatza de stomac este cea stabilita aici, in ecoendoscopie :"La aprox. 25-26 cm de AD".
Mai apare la ecoendoscopie, urmatoarea constatare : Multiple adenopatii rotunde (cu centru hipereogen) cu diametre intre 7 si 17 mm. La endoscopie, ulceratia esofagiana este descrisa astfel: La aprox 24 cm de AD(10 cm de gura lui Killian) leziune ulcerata, violacee, acoperita de detritus fibrinos, care s eintinde pe aprox 10-15 mm biopsii (2 frag - bio 1). In rest normal. Asta e tot ce am, a facut si alte teste in spital dar rezultatele sunt la ei, nu ne-au dat nici o copie. Astea sunt facute de noi la clinici particulare. Multumesc! |
126 nicolae1900 |
30-03-2010, 21:18 |
AD este arcada dentara
deci vorbim despre o leziune medioesofagiana - pozitie favorabila in cazul unei interventii chirurgicale leziunea 2 este un polip benign cel mai probabil raman la parerea ca leziunea 1 este un cancer esofagian, cel mai posibil un carcinom epidermoid (scuamos) adenopatiile mediastinale pot fi marite si din alte motive, corect, dar cel mai probabil sunt marite din cauza neoplasmului ulcerele esofagiene benigne cu localizarea de care vorbesti sunt foarte rare, apar doar in mod exceptional endoecografia - indica un st T4, localizarile ganglionare daca sunt pozitive indica N2 evident este nevoie si de o fibrobronhoscopie daca doriti si un consult chirurgical - Prof Cordos la Inst Marius Nasta in Bucuresti va fi in spital din 6 Aprilie - este unul dintre cei mai buni chirurgi de esofag din tara (nu sunt f multi) biopsia trebuia clar repetata, ceea ce au si facut colegii de la clinica unde ati fost daca mai doriti amanunte - 0745920873 |
127 radicus |
30-03-2010, 23:05 |
Membru din 11-05-2011 Subiecte: 3 Comentarii: 411 |
ma duce si pe mine gandul la un carcinom epidermoid cu celule scuamoase fiind vorba de un fel de ulceratie. Adenopatiile necrozate si scaderea in greutate ar putea fi explicate de un TBC sau o alta infectie puternica in acea zona, care oricum presupun ca s-ar fi observat din investigatii - deci sanse foarte mici sa fie TBC sau alti factori infectiosi. Rezultatele biopsiei pe care o asteptati o sa lamureasca lucrurile. Nu trebuie sa traiti in stres permanent pana vin rezultatele si indiferent ce scrie acolo nu trebuie sa aveti un soc si sa patiti ceva.
pt riciu, ma bucur ca tatal tau a iesit in sfarsit din spital si fistula e tot mai mica. E pe drumul cel bun. |
128 riciu |
31-03-2010, 08:24 |
Membru din 25-04-2010 Subiecte: 1 Comentarii: 251 |
pt lauraEO : am banuit si eu ca poate fi vorba de un carcinom esofagian dar nu sunt eu in masura sa citesc un rezultat . daca citesti postarile mele din urma o sa vezi si evolutia tatalui meu in legatura cu aceasta boala ( carcinom epidermoid al esofagului superior ) . tatal meu a fost operat in 15 feb la spitalul marius nasta din buc de catre PROF CORDOS . cred ca este cam singurul din buc care face asemenea operatii . eu zic sa mergeti si la el la un consult cu toate rezultatele si sa vedeti ce sfat va da . este un medic exceptional si un om cu suflet mare . de asemenea medicii care sunt in echipa dansului (DR CODRESI) sant de nota 1000 , iar in privinta d-lui dr BOLCA ( nicolae 1900 ) jos palaria , mai rar medici in ziua de azi asa dedicat pt pacienti !! fruntea sus si curaj , o sa urmeze o perioada grea pt voi dar poate sa aiba un final fericit ca si in cazul nostru !!
pt radicus : multumesc mult ca m-ai incurajat tot timpul , da fistula este mai mica , este super fericit ca este acasa .acum asteptam sa se intremeze ca este f f slab ( de la 88de kg inainte de operatie , acum are 76kg ) si sa scape si de acel furtun din torace dar acum suntem linistiti in sfarsit !! |
129 LISUCA |
31-03-2010, 09:50 |
Membru din 19-02-2010 Subiecte: 0 Comentarii: 37 |
riciu - sunt foarte bucuroasa, ruda mea nu mai are nevoie de a doua runda de raze, joia dupa pasti vine din nou la bucuresti pentru endoscopie si pentru programare la operatie
ce parere ai? am citit despre tatal tau, ma bucur mult in legatura cu durerea din piept este o ulceratie, ia dat nospa ominprezol si inca un medicament crezi ca este o operatie mai usoara decit a tatalui tau lisuca |
130 LauraEO |
31-03-2010, 09:52 |
Va multumesc pentru raspunsuri!
Incerc sa-i pregatesc pe ai mei si sa nu fie un soc. Mi-e teama pentru mama, care il iubeste enorm, E o fire sensibila si are deja un atac cerebral. L-a avut in ziua cand si-a revazut copilul plecat in strainatate. Nu stiu cum va reactiona acum. Nu concepe viata fara tatal meu. Tatal meu este internat la chirurgie si a capatat incredere in Profesorul care va trebui sa-l opereze. Vede zilnic pacienti cu operatii pe esofag, aude povesti optimiste, recuperari relativ rapide . O schimbare nu-i face bine, dar nu ar fi rau sa cer si a doua parere. Am cunoscut o doamna cu operatie de esofag, care l-a depistat mult mai tarziu decat la tatal meu. Au trecut 3 ani de la operatie si e ok. Vreau sa o aducem sa vorbeasca cu el. Adevarat e ca femeia a schimbat alimentatia, e 100% vegetariana. Riciu ti-am citit povestea si m-am regasit in disperarea de ati vedea tatal bolnav si de a stii ca esti la un pas sa-l pierzi. E groaznic...dar ma bucur ca s-a rezolvat cu bine si ati trecut peste ce a fost mai greu ! |
131 riciu |
31-03-2010, 10:42 |
Membru din 25-04-2010 Subiecte: 1 Comentarii: 251 |
pt lauraEO : unde este internat tatal tau ? cine o sa-l opereze? sa stii ca am trecut prin niste clipe cumplite , tatal meu este un tata si un om exceptional , mereu a fost un parinte model , noi suntem o familie mare si f legata iar eu sunt distrusa atunci cand unul din parintii mei sufera , mai ales ca pana acum nu a avut pb de sanatate si dintr-o data a fost soc pt noi , dar capul sus si nu-ti face griji ca nu tb sa va vada pe voi ingrijorati , eu tot timpul am fost vesela si optimista in preajma lui chiar daca plecam de la spital si in masina plangeam pana acasa si cred ca asta l-a ajutat f mult sa ma vada incurajandu-l . bafta multa si putere !!
pt lisuca : ma bucur pt voi ! cine o sa-l opereze pe ruda ta ? din cate stiu eu cu cat este tumora localizata mai sus cu atat operatia este mai grea . daca la ruda ta este in partea de jos spre stomac este un pic mai usor de operat , sper sa nu spun vreo prostie dar eu asa stiu . bafta multa !! |
132 LISUCA |
31-03-2010, 11:03 |
riciu - stiu ca este la prof. bratucu, dar nu pot sa iti zic daca el il si opereaza, sotul meu stie, dar nu am putut sa il contactez acum
laura- scuza-ma ca te intreb, dar doamna operata de 3 ani la esofag i sa recomandat sa devina vegetariana sau asta a fost decizia ei stii cumva de cine a fost operata multumesc lisuca |
133 LauraEO |
31-03-2010, 12:04 |
Riciu- daca pot sa-ti trimit pe private, spune-mi cum sa procedez.
Lisuca- Pe doamna respectiva nu am cunoscut-o personal. Probabil cand voi discuta personal cu ea voi stii mai multe. (Mama mea o stie, s-au cunoscut la biserica). Ea a fost asistenta la Fundeni, si acolo este urmarita si tot acolo a fost si operata. Nu stiu in ce masura i-a fost recomandata dieta vegetariana, inclin eu sa cred ca a fost o optiune personala. Le multumesc inca odata celor doi medici, pentru informatiile extrem de utile. S-a decis externarea tatalui meu. Se pare ca ulceratia nu e atat de profunda pe cat indicau investigatiile anterioare. Prin urmare chiar daca e malign, nu se impune operatie de urgenta. (Initial se suspecta invazia aortei). Mai multe nu stiu, maine dimineata o sa merg sa discut personal cu chirurgul. Imediat ce vine rezultatul de la biopsie vom merge la Oncologie. Din pacate cu sarbatorile in curs, presimt o amanare a inceperii terapiei. |
134 LISUCA |
31-03-2010, 12:16 |
laura - multumesc oricum pentru raspuns
lisuca |
135 LauraEO |
31-03-2010, 12:36 |
Lisuca - nu ai pentru ce. sanatate va doresc !
De cand a inceput investigatiile tatal meu, toata lumea ma suna si imi spune de cazuri incredibile rezolvate cu propolis, cu argila, cu nu stiu ce tratament naturist. Sunt deja satula de sfaturi de genul asta. De aceea pentru pshihicul tatalui meu am decis sa cunoasca oameni care au reusit, nu povesti, istorisiri neverosimile. |
136 LISUCA |
01-04-2010, 10:00 |
poate cineva sa imi spuna dupa operatie cam cit timp se sta la terapie intensiva sau mai bine zis cind trbuie sa existe o persoana care sa stea cu el la spital
in cazul rudei mele situatia este mai dificila , in sensul ca nimeni din familie nu poate sa vina sa stea cu el, deci trebuie sa apelam la sora lui sa vina sa stea cu el, dar ar trebui sa stiu si eu cam la cit timp dupa ce a fost efectuata operatia ar trebui sa vina in bucuresti riciu- cum se simte tatal tau lisuca |
137 nicolae1900 |
01-04-2010, 10:10 |
pt lisuca
in mod normal in terapie intensiva nu se poate sta cu el in general acolo se ramane in medie 5 zile dar depinde de obiceiurile sectiei unde a fost operat in mod normal ar trebui sa primeasca ajutor de la personalul medical deci nu ar fi nevoie sa stea cineva cu el |
138 LISUCA |
01-04-2010, 10:16 |
multumesc mult pentru raspuns, deci cam la 5 zile dupa operatie - asta daca totul merge ok, ii trebuie insotitor, bineinteles asta de la spital la spita, daca lasa pe cineva sa il insoteasca pe salon
o zi frumoasa lisuca |
139 LauraEO |
01-04-2010, 15:34 |
Nu a venit rezultatul de la biopsie. Maine, poate
Eu continui sa sper ca nu e ceva grav. Ieri l-au externat, i-au zis sa revina pe 8 Aprilie. Doctorul a formulat ceva genul ca nu e asa mare perforatia cum semnalau investigatiile cu care am venit la internare. Dar ca ei au descoperit o a doua ulceratie la jonctiunea dintre esofag si stomac si trebuie asteptata biopsia si de la ea. Eu nu inteleg ceva, teoria spune ca daca te prezinti la medic la primul semn de disfagie sunt sanse sa prinzi un stadiu incipient. Tatal meu a venit la investigatii la 5 zile de la primele semne de disfagie, e adevarat ca slabise 3kg de la Craciun pana in Martie, dar a si ramas singur acasa si nu i-a gatit nimeni, nimic. Ce puteam sa fac mai mult de atat ? Si nu prea inteleg, el inghite normal alimentele, nu e nevoie sa bea cu apa, doar ca simte o jena la inghitire. Iar de la ultimele endoscopii e usor ragusit, sa fie din cauza endoscopiilor ? |
140 nicolae1900 |
01-04-2010, 19:58 |
nu se coreleaza intotdeauna simptomatologia cu stadializare - deci nu se pot trage concluzii numai din asta
raguseala poate fi de la endoscopii sau de la invazia de catre tumora sau ganglioni a unui nerv recurent - semn de boala avansata o fibribronhoscopie ar fi indicata |