Depresia la pacienții oncologici scade efectul chimioterapiei

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 06-01-2017

Depresia la pacienții oncologici scade efectul chimioterapiei
În cadrul Conferinței Oncologice din Singapore, ESMO Asia 2016, s-a discutat despre rolul unei proteine cerebrale în răspunsul organismului la chimioterapie.

Studiul face referire la nivelul plasmatic redus de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF, brain-derived neurotrophic factor) la pacienții oncologici care suferă de depresie, ceea ce a condus la scăderea răspunsului la tratament și a toleranței organismului la efectele secundare chimioterapiei.

Este crucial ca toate cadrele medicale care interacționează cu acești pacienți să le acorde o atenție deosebită stării lor emoționale, deoarece consecințele depresiei afectează nu doar psihicul pacientului, ci și eficiența tratamentului chimioterapic”, afirmă autorul studului Yufeng Wu.

În studiu au fost incluși 186 pacienți nou diagnosticați cu cancer și care primeau chimioterapice. Înainte de inițierea tratamentului aceștia au fost evaluați pentru depistarea și evaluarea depresiei.

Rezultatele au arătat că pacienții aflați în stadiile cele mai avansate, cu invazia altor organe, au înregistrat scorurile de depresie cele mai mari și o reducere severă a toleranței la chimioterapie. De asemenea, s-au observat efecte secundare precum vărsăturile, reducerea numărului de leucocite și necesitatea unui interval mai mare de spitalizare. Pacienții cu depresie severă au prezentat un nivel redus al factorului neurotrofic derivat din creier, care joacă un rol important în potențarea efectului chimioterapiei asupra celulelor canceroase, ceea ce a redus semnificativ șansele de supravițuire.

Concluziile cercetării sunt promițătoare în ceea ce privește perspectivele tratamentului depresiei pentru creșterea calității vieții, dar mai ales pentru prelungirea ei.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a determina efectele diferitelor antidepresive asupra concentrațiilor plasmatice ale factorului neurotrofic derivat din creier sau BDNF.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 06-01-2017 | Vizite: 1719 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp